-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas50 min
Rajská omáčka je klasikou nejen školních jídelen ale i českých domácností. Sladká chuť rajské omáčky je doplněná plátek masa a podává se s knedlíkem nebo s těstovinami.
Nejlepší rajská omáčka z protlaku je naprosto jednoduchá a dokáže ji připravit troufnu si říct každý. Nepotřebujete k ní čerstvá rajčata, takže nic ani posléze nepasírujete, zkrátka uvaříte výbornou rajskou omáčku přímo v hrnci. Pokud nechcete servírovat omáčku s plátky masa, ale se sekanou nebo k plněným paprikám, tak maso v receptu vynechte a vývar nahraďte vodou.
Suroviny na rajskou omáčku z protlaku
- 500 g hovězího masa
- 2-3 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 g rajský protlak
- 1 l vývaru z masa
- 100 g cukr dle chuti
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 bobkové listy
- 10 ks nové koření
- 10 ks černý pepř
- 1 hřebíček
- sůl
TIP: Kdo má rád tymián, přidá pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 lžičku sušeného.
Jak připravit nejlepší rajskou omáčku z protlaku
- Nejprve si dejte kus masa vařit do osolené vody. Maso pozvolna vařte doměkka, hotové jej nakrájejte na plátky a vývar si schovejte na přípravu omáčky.
- Nyní si ve větším hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte hladkou mouku a umíchejte světlou jíšku. K jíšce přidejte rajský protlak a krátce prosmažte, aby ztratil kyselost. Vše zalijte vývarem z masa, pokud maso nevaříte, zalijte základ vodou.
- Vše promíchejte, přidejte cukr, citronovou šťávu, sůl a veškeré koření. Přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí alespoň 30 minut, aby omáčka získala chuť koření.
- Hotovou omáčku ještě dochuťte solí a cukrem podle chuti. Vylovte koření a můžete podávat s těstovinami nebo vaší oblíbenou přílohou.
TIP: Koření doporučuji dávat do omáčky v sáčku na koření ať se vám lépe vyndá. Pokud ho nechcete lovit ještě omáčku můžete scedit.
Chutnala vám rajská omáčka z protlaku? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Rajská omáčka z protlaku
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review